Monstera deliciosa Monstera deliciosa is a spectacular plant, mature, a strongly creeping, very impressive vine, spectacular leaves. In nature, it occurs in the tropical forests of Central and South America. Ozdobą tego niezwykłego gatunku są bardzo duże liście średnicy nawet 60 cm. Monstera deliciosa wytwarza również liczne korzenie powietrzne, które nadają tej roślinie charakteru i umożliwiają jej pięcie się w górę. Młode liście są jasnozielone, z czasem jednak nabierają ciemniejszego koloru, a na ich powierzchni pojawiają się charakterystyczne wcięcia i dziury. Dorosłe okazy zaskakują ciekawym kwitnieniem. Wytwarzają piękne, kolbiaste kwiatostany, otoczone kremową, pochwiastą przysadką. Roślina wydaje również jadalne owoce o smaku kwaśnego ananasa, które jednak rzadko pojawiają się w warunkach domowych. Monstera deliciosa zachwyca rozmiarem, pokrojem, egzotycznym wyglądem, a dodatkowo posiada niewielkie wymagania uprawowe. Starsze osobniki osiągają nawet 20 metrów wysokości w naturalnych warunkach. W naszej strefie klimatycznej można łatwo regulować wysokość monstery poprzez przycinanie jej łodyg, dzięki czemu roślina będzie się rozkrzewiać na pożądanej przez nas wysokości. Przy odpowiedniej pielęgnacji w domowych warunkach monstera może urosnąć na wysokość około 1,5-2 metrów, a jej liście zachwycają swoim potężnymi rozmiarami.
Niedobór światła może się objawiać cienkimi, giętkimi i wyciągającymi się pędami. W zbyt ciemnym miejscu liście będą mniejsze i pozbawione charakterystycznych otworów, a międzywęźla znacznie się wydłużą. Dolne liście rośliny mogą żółknąć i tracić kolor. Nadmierne nasłonecznienie może spowodować blaknięcie liści lub pojawienie się żółto-brązowych plam i oparzeń słonecznych.
Choroby grzybowe rozpoznamy po brązowych lub niemalże czarnych plamach na liściach z jaśniejszą, żółtą otoczką. Prawidłowa pielęgnacja monstery w przypadku chorób polega na wyciągnięciu rośliny z doniczki i sprawdzeniu stanu korzeni. Jeśli zauważymy podgnite części, usuwamy je, spryskujemy korzenie i liście środkiem grzybobójczym, przykładowo Topsinem. Oprysk warto powtórzyć 2-3 razy po upływie 7-10 days, aby pozbyć się wszystkich zarodników. Uważajmy jednak na moczenie młodych, zwiniętych jeszcze listków – to coś, czego ta roślina nie wybacza i odrzuca młode liście.
W okresie wegetacyjnym monsterę zasilamy nawozem płynnym zgodnie z dawką zalecaną przez producenta, w okresie jesienno-zimowym nawożenie należy ograniczyć, chyba że roślinę doświetlamy, a tempo jest wzrostu nie zwolniło. Warto stosować naprzemiennie różnie rodzaje nawozów i biohumusów, aby dostarczyć roślinie wszystkich niezbędnych do prawidłowego wzrostu składników. Na zapotrzebowanie rośliny na substancje odżywcze oraz wodę wpływa stanowisko, w którym się znajduje. Im ciemniejsze stanowisko, tym mniej obfitego podlewania i nawożenia potrzebuje roślina.
Sedum Buritto Sedum is a beautiful succulent native to Mexico. He has change, mięsiste liści w lekko…
Rhipsalis cerecsula - The stick insect is an incredibly original plant from the cactus family, występująca pod potoczną nazwą…
Chamedora elegans - coral palm An interesting potted plant with a beautiful appearance, light green, feathery foliage. W…
Adenium obesum is an interesting and beautifully blooming succulent, który w naturze rośnie na terenach pustynnych…
Crassula ovata sunset popularnie znana jako grubosz to pełen uroku sukulent o charakterystycznych zaokrąglonych liściach.…